marți, 28 mai 2013

Natura 2000 în regiunea Vest - opțiunea verde pentru bunăstare



Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice au organizat marți, 28 mai, la Timișoara, seminarul Natura 2000 – opțiunea verde pentru bunăstarea României, eveniment de informare dedicat organizațiilor, publicului și presei din Regiunea de Dezvoltare Vest, realizat în cadrul campaniei naționale de conștientizare InfoNatura2000. 

Au susținut prezentări: Roxana Mazilu (CNDD) despre activitățile campaniei și studiul sociologic realizat la nivel național în ianuarie 2012 privind rețeaua Natura 2000, Mariana Caplat (Agenția pentru Protecția Mediului Timiș) despre experiența în reglementarea rețelei și situl Hunedoara Timișană și Alin Ciulă (Asociația Altitudine – custodele sitului Munții Țarcu) despre activitățile de conservare și conștientizare desfășurate în munții Țarcu dar și despre amenințările la adresa biovidersității. A fost subliniată necesitatea de informare și educație pentru conservarea biodiversității, mai ales în comunitățile locale și prin școală.

Au participat reprezentanți ai instituțiilor administrației publice, ai instituțiilor locale pentru protecția mediului, ONG-uri, universități, institute și presă din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. În cadrul seminarului au fost distribuite trei volume realizate în premieră: Albumul Natura 2000 în România, Catalogul habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România și Agenda Natura 2000 pentru anii 2013-2014. Toate materialele realizate în cadrul proiectului sunt disponibile pe internet la adresa http://infonatura2000.cndd.ro.

În perioada 28 mai – 27 iunie 2013 se desfășoară 8 seminare regionale InfoNatura2000. Rolul evenimentelor este informarea publicului asupra caracteristicilor și beneficiilor oferite de Natura 2000 în România. Scopul principal al rețelei Natura 2000 este de a găsi soluții pentru a permite desfășurarea activităților economice simultan cu protecția mediului și a biodiversității și nu de a interzice activitățile umane, libera circulație a persoanelor sau de a limita dreptul la proprietate. Siturile oferă oportunitatea desfășurării de activități ecoturistice, pășunat și cosit cu moderație, dezvoltarea agriculturii ecologice ceea ce crește valoarea produselor locale și dezvoltarea meșteșugurilor tradiționale. În România au fost declarate până în prezent 530 de situri Natura 2000.

Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 - Campanie naţională de conştientizare privind importanța conservării Biodiversităţii prin Rețeaua Natura 2000 în România” este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, între 14 decembrie 2010 - 31 decembrie 2013.

Pentru mai multe informații:
Roxana Mazilu, Ofițer Relații Publice – Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă
Mail: roxana.mazilu@cndd.ro, Telefon: 021 – 3103320, Web: http://infonatura2000.cndd.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu